5 tips: Så gör du dina barn ekonomiskt smarta

De allra flesta av oss önskar nog att våra barn ska växa upp till självständiga individer, väl rustade för livet som väntar dem. En sund relation till pengar är en viktig pusselbit i ett tryggt liv som vuxen, men ändå är det många som väljer att hålla sina barn utanför ekonomisnacket hemma. Men faktum är, att det är att göra dem en riktig björntjänst.

Anna Lindroth
anna@squaddy.se

“Experterna är eniga – släpp in barnen i det vardagliga ekonomisnacket tidigt! På så sätt gör du det till en naturlig del av livet, där både tid, saker och pengar har ett eget värde.”

Bristande kunskap om ekonomi leder till bevisat sämre förutsättningar i livet, med mindre pengar på sparkontot, sämre lånevillkor och en allmänt otryggare ekonomisk vardag. Med andra ord, att ”skydda” barnen från ekonomisnacket nu, gör dem sårbara i framtiden!

Men hur gör man då för att göra sina kids ekonomiskt smarta, med en sund inställning till pengar? Vi har samlat ihop fem tips på hur ni kan komma igång.

1. Förtroende får oss att växa – våga ge eget ansvar

Engagera barnen i familjens planering av inköp, och ge dem ansvar för en helt egen del. Ett sätt att göra detta är att ge dem en fast summa pengar, och sedan låta dem sköta inköpet av något specifikt familjen behöver varje vecka. Det kan vara snacksen till fredagsmyset eller veckans frukostbröd.

Kom ihåg att stötta barnen i processen och respektera beslutet de fattar, även när det kanske inte blev precis som du hade tänkt dig – för precis som sparekonomen Frida Bratt säger, så måste vi våga låta barnen göra misstag. Det kan kanske låta lite läskigt när vi snackar om pengar, men övning ger som bekant färdighet, och med förtroende och eget ansvar får vi våra barn att växa.

I takt med ökad mognad bör ansvarsområdet utökas. Ett exempel är att de får välja, planera och budgetera för en gemensam familjeaktivitet utifrån en given summa. Räcker pengarna till både biogodis och middag innan filmen, eller blir det kanske gårdagens rester hemma istället?

2. Lägg en stabil grund – börja snacka ekonomi tidigt

Enligt den ekonomiska rådgivaren Claes Hemberg, även författare till boken “Spara med barnen: från veckopeng till egen lägenhet”, kan barn börja förstå att olika saker har olika värde redan i 5-årsåldern. Dessutom är de flesta av våra vuxna värderingar resultatet av vad vi lärde oss hemma från 6 till 12 års ålder. Därför är det viktigt att inte vänta för länge med att släppa in barnen i familjens ekonomiska värderingar.

Redan när barnen är 5-6 år är det alltså en bra idé att släppa in barnen i det vardagliga snacket och ekonomiska resonemanget där hemma. Varför köper vi den och inte den? Hur mycket kostar egentligen elen varje månad? Låt barnen sitta med när räkningar betalas och inköp planeras och prioriteras. Säg inte bara “nej” när de vill ha något du tycker är för dyrt eller onödigt i affären, utan förklara varför ni inte ska köpa just den grejen. På så sätt lägger ni en grund för barnens ekonomiska förståelse och framtida relation till pengar.

“Målet är ju att barnen ska lära sig att hushålla och klara sig på de pengar de har, inte leva över sina tillgångar.”

3. Stötta en hållbar inställning – skippa “slut på pengar-swishen”

Om månadspengen tagit slut – ge inte mer! Att sätta över mer pengar när vecko- eller månadspengen har tagit slut kan kännas lockande. Självklart vill vi inte missunna våra barn en rolig aktivitet med kompisarna (och dessutom kan det ibland ärligt talat kännas som den enklaste vägen att slippa tjat och sura miner). Men om vi bara stannar upp en sekund och funderar över vilka signaler vi sänder med en extra slant här och där, så blir det lättare att stå på sig.

Målet är ju att barnen ska lära sig att hushålla och klara sig på de pengar de har, inte leva över sina tillgångar. Och som vuxen är det ju tyvärr inte så enkelt som att bara be om mer pengar när lönen tagit slut… Sätt dig istället ner och hjälp barnet planera vad pengarna ska räcka till i början av månaden. Vilka aktiviteter och köp hamnar högst upp på priolistan? Behöver något tas bort för att pengarna ska räcka? Finns det sätt att dryga ut kassan om det saknas pengar?

Istället för att stötta barnen med extra pengar om månadspengen tagit slut, kan du erbjuda en annan form av stöd, med mer långsiktigt fokus. Det kan vara att hjälpa barnet planera sina utgifter, göra en priolista på vad hen vill att veckopengen ska räcka till, eller varför inte brainstorma smarta möjligheter till att dryga ut kassan.

4. Ge en tryggare framtid – guida och uppmuntra sparande

Att lära sina barn fördelarna med att spara, och göra det till något lustfyllt, är något som gynnar dem livet ut. I ett välkänt experiment gav forskare en grupp fyraåringar en godis, med villkoret att om de inte äter upp godisen under de minuter som forskaren lämnar rummet, så får de en godis till när hen kommer tillbaka. Att bara vänta gav alltså dubbel mängd godis.

När testet sedan följdes upp över tio år senare, visade det sig att den dryga tredjedelen som sparat sin godis, också klarade sig statistiskt bättre på inträdesproven till universitet. Att lära sina barn att avstå något nu, för att sen få en större belöning, är alltså en egenskap som i längden påverkar hela livet. Därför är det en bra idé att hjälpa ditt barn förstå tjusningen i att spara, och att värdet växer om man bara har tålamod.

Ett bra startskott är att välja ut något som barnet vill ha, och sen räkna på hur lång tid det tar att få ihop hela summan om hen sparar hela jämfört med halva månads- eller veckopengen. För att uppmuntra deras ansträngningar kan du erbjuda dig att betala hälften, när de har sparat ihop hälften själva.

“För äldre barn och ungdomar kan du utöka ansvaret genom att uppmuntra dem att ta ett kliv utanför familjen och engagera sig i större sparmål, som till exempel en resa med laget.”

5. Ge chans till inflytande – låt barnen tjäna egna pengar

När veckopengen är slut eller sparandet går för långsamt finns det ju faktiskt ändå ett sätt att få in mer pengar — jag pratar förstås om arbete! Med hjälp av enkla arbetsuppgifter kan vi lära barnen att lön kommer efter möda, och dessutom får de makt att påverka sin egen situation.

Istället för att bara ge dem pengarna, kan du ge dem möjlighet att tjäna ihop dem själv genom mindre sysslor och uppdrag hemma, med ersättning antingen per utförd syssla, eller utifrån arbetad tid. Då hjälper du dem inte bara förstå att arbete ger inkomst, utan du får dem också att fundera ett varv extra på om den där prylen verkligen är värt tiden de behöver lägga eller inte.

För äldre barn och ungdomar kan du utöka ansvaret genom att uppmuntra dem att ta ett kliv utanför familjen och engagera sig i större sparmål, som till exempel en resa med laget. Att tjäna ihop pengar tillsammans genom exempelvis försäljning ger dem inte bara en rolig upplevelse som de möjliggjort själva, utan förbereder dem också för att så småningom komma ut i det riktiga arbetslivet.

Att ge barnen inflytande över sin egen ekonomiska situation hjälper dem att se sambandet mellan tid och pengar. I familjen Almqvist uppmuntras också barnen att hitta på egna uppdrag de skulle kunna fixa, som de sedan får presentera och förhandla lön för. Barnen har bland annat arrangerat om i rabatten, och rensat bort och sålt/skänkt oanvända prylar i förrådet. – För oss är det här något roligt och engagerande för hela familjen, och barnen får upptäcka att egna initiativ kan löna sig, säger mamma Sara.

Vad är Squaddy?

Squaddy är den enklaste och roligaste tjänsten för klasser och lag som vill tjäna pengar till lag- eller klasskassan. Läs mer om Squaddy
Saga

Starta ett squad i appen

Ladda ner appen och starta ert Squad! Det här kan vem som helst i klassen eller laget göra, och det måste inte vara er kontaktperson.

Bjud in medlemmar och börja sälj direkt

I appen kan ni enkelt bjuda in medlemmar genom att dela en kod. Börja sälj direkt — med appen eller genom att dela er webshop.

Verifiera ert squad

En kontaktperson över 18 år (t ex förälder) ska verifiera ert squad. Det tar ca 2 minuter och sker enkelt via ett elektroniskt avtal och Bank-ID.

Leverans och utbetalning

När som helst kan ni enkelt avsluta säljrundan. Varorna levereras inom 2-4 dagar och utbetalning sker i en klumpsumma till önskat bankkonto.