Fem appar som gör ditt barn smartare

Att barnen har svårt att slita sig från skärmarna är knappast någon nyhet, och bristande kontroll över vilken input de faktiskt får från telefonen är en gnagande oro hos många föräldrar. Men skärmtiden i sig behöver inte vara dålig, utan kan ha många positiva effekter på lärande och utveckling – så länge vad som visas på skärmen är the good stuff. Här är fem favoritappar att installera på ungarnas telefon som motvikt till TikTok och Snapchat.

Anna Lindroth
anna@squaddy.se

1. Utforska kodningens grunder med codeSpark Academy

Vi lever i en digital värld, och för våra barn är och kommer digitala lösningar tveklöst vara en stor del av livet. Att lära sig koda kan därför både vara kul, eftersom det hjälper barnen förstå hur den digitala världen fungerar, men också vara en värdefull kunskap i ett kommande arbetsliv. Med appen codeSpark Academy lär sig barnen grunderna i kodning på ett lekfullt sätt. Appen används världen över, och rekommenderas från 4 år.

Ladda ner codeSpark Academy för iOS här.

2. Låt barnen komma ner i varv med Mindful Powers

Att tidigt lära sig komma ner i varv och hantera sin kropp och energi är en underskattad egenskap i en värld där vi får miljontals intryck från våra sinnen varje sekund (du läste rätt – varje sekund!). Om man dessutom tar i beaktning att vi tänker omkring 50 000 tankar om dagen, så är det inte så konstigt att vi behöver lite tid för att sortera dessa tankar och intryck, och lugna sinnet med jämna mellanrum. Appen Mindful Powers är speciellt framtagen mindfulness för barn och unga, där de får matnyttig information och får hjälp att komma ner i varv och hitta fokus. Observera att appen är på engelska, så en bra idé kan vara att till en början använda den tillsammans och översätta där det behövs. Jag vågar lova att ni får en mysig stund tillsammans. 

Ladda ner Mindful Powers från App Store här.

3. Hantera veckopengen och träna ekonomi med Gimi

Att introducera ekonomi och ansvar för pengar kan kännas klurigt, speciellt när allt sker digitalt utan några fysiska sedlar och mynt att räkna. Men med appen Gimi får barnen träna på att ha koll på sin egen ekonomi samtidigt som du som förälder har full koll. Barnen får ett särskilt Gimi-kort kopplat till deras konto, som funkar att handla med precis som ett vanligt bankkort. De kan också sätta upp egna sparmål, och dessutom finns ett helt gäng tips på aktiviteter och övningar ni kan göra där hemma för att träna på privatekonomi. Med andra ord matnyttiga life skills värda att introducera tidigt.

Gimiappen för iOS hittar du för nedladdning här.

4. Utnyttja musikens positiva effekter med Mussila musikskola

Musik är inte bara underhållning – det har en bevisat positiv effekt på vår hälsa och hjärna. Musik kan nämligen minska stress, öka koncentrationen, driva utsöndring av må bra-hormonerna serotonin och endorfin, förbättra vår sömn och till och med göra oss smartare. Den hjälper vårt logiska tänkande, och forskning visar att de barn som börjat spela instrument tidigt faktiskt blir bättre på matte. Därför är det ingen dum idé att låta barnen få lite extra skärmtid med appen Mussila musikskola, där de både kan lära sig spela flera olika instrument och läsa noter på ett roligt och engagerande sätt. Appen har fått flera pedagogiska utmärkelser och rekommenderas för barn och ungdomar från 4 år och upp.

Mussila för iOS laddas ner här.

5. Träna ansvar och teamwork med Squaddy

Att vi vill att våra barn ska växa upp till målmedvetna, drivna och engagerade personer är en självklarhet. Men att veta hur de kan träna på att ta eget ansvar och jobba som ett team, i glappet mellan att “plocka ur diskmaskinen” och “söka sitt första extrajobb”, kan vara klurigt. Att låta barnen själva samarbeta för att samla in pengar till en klassfest eller lagresa är en väl beprövad, och många gånger väldigt bra idé – så länge det inte slutar med att det är föräldrarna som gör jobbet. Squaddy öppnar upp för en ny typ av föreningsförsäljning, helt digital med personliga webshopar och betalning via Swish. Som vuxen har man full insyn i vad som händer, men appen är utformad med en modernare touch än de mer analoga föregångarna.

Squaddy finns för iPhone och Android

Vad är Squaddy?

Squaddy är den enklaste och roligaste tjänsten för klasser och lag som vill tjäna pengar till lag- eller klasskassan. Läs mer om Squaddy
Saga

Starta ett squad i appen

Ladda ner appen och starta ert Squad! Det här kan vem som helst i klassen eller laget göra, och det måste inte vara er kontaktperson.

Bjud in medlemmar och börja sälj direkt

I appen kan ni enkelt bjuda in medlemmar genom att dela en kod. Börja sälj direkt — med appen eller genom att dela er webshop.

Verifiera ert squad

En kontaktperson över 18 år (t ex förälder) ska verifiera ert squad. Det tar ca 2 minuter och sker enkelt via ett elektroniskt avtal och Bank-ID.

Leverans och utbetalning

När som helst kan ni enkelt avsluta säljrundan. Varorna levereras inom 2-4 dagar och utbetalning sker i en klumpsumma till önskat bankkonto.